Songül Öden ‘Lal Hayal’de 7 farklı karaktere büründü!

Bütün de bayana şiddetin gündemin en can akdikeni başlıklarından biri olduğu bir yarıyılda, izleyeni sallayan kalitede bir reyin. Lal Hayal…
Songül Öden ’in tek karakter performans sergilediği oyunun yazarı Sevilay Saral. Rejisörlüğünü ise beyaz perdede bugüne dek pekçok zaferli filme imza atmış Ezel Akay ile Aysel Yıldırım yapıyor.
Reyin, babasının uyguladığı şiddet sebebiyle annesinin vefatına tanık olan Hayal ’in öyküsü üzerine kurulu.
Babası gözlerinin önünde annesini öldürür. Ve Lal olur minicik kız. Başka Bir Deyişle dili yakalanır, susar, konuşamaz, anlatamaz. Fobiden, korkaklıktan, naçarlıktan. Kendisiyle beraber sustukları da gelişir içinde.
Peki annesini vefata götüren şiddet karşısında o vahim güne dek üç maymunu oynayan babaannesi, komşuları? Vicdanları ve dilleri birlik olsa, haksızlık karşısında susmasalar, bir şeyler değişir miydi? Şiddet yasaklanabilir miydi?
Kimine göre bir batıl… Tıp literatüründe ise psikolojik şemayı sürdürme meyli… Kızlar annelerinin mukadderatını mı yaşar? İzlediklerim, tüm bu sualleri usuma getirdi.
Oyunun akışı, bağı, seyirciye geçişi çok iyi. Ama en ehemmiyetlisi Songül Öden ’in 7 ayrı şahsiyete yaşam verdiği, soluksuz, dinç performansı. Büyük bir beğeniyi hak ediyor Öden.
Aynı temayı işleyen ama artık gösterimde olmayan Nihal Yalçın ’ın Antabus oyunu da aklımda dönüp dönüp durmuştu uzun müddet. Lal Hayal de aynı tesiri hissettirdi.
Tek perdelik reyin Lal Hayal, prömiyerini geçtiğimiz sezon Nisan ayında yapmıştı. Mukadderatın acı bir işvesi; oyunun son repliği bir başka kadının kulaklarımızı sağır, vicdanlarımızı darmadağın eden feryadının benzersi olarak yazılmıştı. Kadın cinayetlerinin son kurbanlarından Emine Bulut ’un “Can Vermek istemiyorum…” bağırışı bir kere de sahnede yankılandı.
Kadına şiddettin acılı, kederli, trajikomik bir anlatımı olan Lal Hayal, bu sezonun da izlenebilecekler listesindeki oyunları arasında.
Salome’yi Kapadokya ’da oynamayı isterimHalay başı Ebru! Avrupalılar sahne alıyor!