Araştırmacılar, Dokunma Hissi Sağlayabilen Hologram Animasyonlar Üretti

Southampton’daki analistler; seyircilerle görüşebilen ve onlarla etkileşime giren, 3D animasyonlu nesneleri görüntüleyen bir aygıt geliştirdiler. Bu animasyonları sadece ufak bir polistiren köpük top ve ufak hoparlörler desteğiyle yapan bu aygıt sayesinde 3D hareketli görüntü oluşturmak artık olası gibi görünüyor.
Ryuji Hirayama ve meslektaşları tarafından geliştirilen bu aygıt, 3 ebatlı alanın üstünde ve altında konumlandırılan toplamda 512 adet ufak hoparlör kullanarak tıpkı bir ekran vazifeyi görüyor. Altta yer alan videoda aygıtın, ses dalgalarından faydalanarak kanatlarını çırpan bir kelebek ve çok renkli bir Dünya animasyonu gibi şeyleri 3 ebatlı olarak yapabildiğini görüyoruz.
3D animasyonla etkileşime giren insanlar, görüntüye değiyormuş gibi seziyor:
Aygıt, merkezinde bulunan 2 mm büyüklüğündeki topu hareket ettirmek için insan kulağının dinleyemeyeceği seviyedeki ses dalgalarını kullanıyor. Şayet top yeterince süratli hareket ederse de saniyenin onda biri zamanda 32 kilometre böyle bir süratte beyin nesneyi takip edemeyeceği için ortaya hareketli 3D animasyonlar çıkıyor.
Videoda da görebileceğimiz üzere aygıt, ses dalgaları sayesinde etkin bir biçimde 10 ’dan geriye sayım yapabiliyor. Eş biçimde kırmızı, yeşil ve mavi ışık huzmelerinin de etkin bir biçimde yer aldığı videoda, renkli ışık huzmeleri topun üzerine yönlendirilerek 3 ebatlı görüntüler renklendirilebiliyor.
Aygıtın oluşturulmasında büyük rol oynayan Ryuji Hirayama, böyle bir makineyi yapmak için uzun vadeli bir çalışma yürüttüklerini belirtiyor. Sistemin en esas versiyonu 3D renkli animasyonlar yaratıyor ancak sistemin kullanıcılarla etkileşime girebildiği ve dokunsal hisler verdiği de belirtiliyor.
Aygıtın oluşturulmasında hologramlardan ve bilim kurgu filmlerindeki sahnelerden esin aldığını belirten Hirayama, sistemin çalışma anlamını büyüye benzetiyor. Ayrıca insanların görüntüye değebildiğini de belirten Hirayama, “Birisi bu bölgeye erişirse görüntüye değiyormuş gibi seziyor, yalnızca havaya değiyor olsalar dahi” diyor.