Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Araştırmacılar, Dokunma Hissi Sağlayabilen Hologram Animasyonlar Üretti

Araştırmacılar, Dokunma Hissi Sağlayabilen Hologram Animasyonlar Üretti
15.11.2019
517
A+
A-

Southampton’daki analistler; seyircilerle görüşebilen ve onlarla etkileşime giren, 3D animasyonlu nesneleri görüntüleyen bir aygıt geliştirdiler. Bu animasyonları sadece ufak bir polistiren köpük top ve ufak hoparlörler desteğiyle yapan bu aygıt sayesinde 3D hareketli görüntü oluşturmak artık olası gibi görünüyor.

Ryuji Hirayama ve meslektaşları tarafından geliştirilen bu aygıt, 3 ebatlı alanın üstünde ve altında konumlandırılan toplamda 512 adet ufak hoparlör kullanarak tıpkı bir ekran vazifeyi görüyor. Altta yer alan videoda aygıtın, ses dalgalarından faydalanarak kanatlarını çırpan bir kelebek ve çok renkli bir Dünya animasyonu gibi şeyleri 3 ebatlı olarak yapabildiğini görüyoruz.

3D animasyonla etkileşime giren insanlar, görüntüye değiyormuş gibi seziyor:

Aygıt, merkezinde bulunan 2 mm büyüklüğündeki topu hareket ettirmek için insan kulağının dinleyemeyeceği seviyedeki ses dalgalarını kullanıyor. Şayet top yeterince süratli hareket ederse de saniyenin onda biri zamanda 32 kilometre böyle bir süratte beyin nesneyi takip edemeyeceği için ortaya hareketli 3D animasyonlar çıkıyor.

Videoda da görebileceğimiz üzere aygıt, ses dalgaları sayesinde etkin bir biçimde 10 ’dan geriye sayım yapabiliyor. Eş biçimde kırmızı, yeşil ve mavi ışık huzmelerinin de etkin bir biçimde yer aldığı videoda, renkli ışık huzmeleri topun üzerine yönlendirilerek 3 ebatlı görüntüler renklendirilebiliyor.

Aygıtın oluşturulmasında büyük rol oynayan Ryuji Hirayama, böyle bir makineyi yapmak için uzun vadeli bir çalışma yürüttüklerini belirtiyor. Sistemin en esas versiyonu 3D renkli animasyonlar yaratıyor ancak sistemin kullanıcılarla etkileşime girebildiği ve dokunsal hisler verdiği de belirtiliyor.

3D görüntü

Aygıtın oluşturulmasında hologramlardan ve bilim kurgu filmlerindeki sahnelerden esin aldığını belirten Hirayama, sistemin çalışma anlamını büyüye benzetiyor. Ayrıca insanların görüntüye değebildiğini de belirten Hirayama, “Birisi bu bölgeye erişirse görüntüye değiyormuş gibi seziyor, yalnızca havaya değiyor olsalar dahi” diyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

En iyi slot oyunları