Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gezegen Avcısı Uydu, Neptün Benzeri Bir Gaz Gezegeni Keşfetti

Gezegen Avcısı Uydu, Neptün Benzeri Bir Gaz Gezegeni Keşfetti
19.11.2019
695
A+
A-

Uzayda bulunan milyarlarca gök cismini keşfetmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bilim insanlarına bu mevzuda en çok dayanakçı olan yapılardan biri ise NASA ’nın, seyyareleri bulmak için özel olarak planladığı uydusu TESS. Bu uzay vasıtayı, oldukça ender bir gök cismini keşfetti.

Seyyare TOI-132b olarak adlandırılan gök cisminin yörüngede bir turu yalnızca 2,11 dünya günü sürüyor. Astronomlara göre seyyarenin yüzey sıcaklığı ise 1111 derece.

Ender “Sıcak Neptün”

sıcak neptün

Sıcak Neptün olarak adlandırılan bu yapılar oldukça ender gözlemleniyor. Astronomlar genelde ya Jüpiter ebadında devasa gaz seyyareler ya da Dünya eşi daha ufak ebatlı kaya kütleleri keşfetmeye aşinalar. Neptün ebadındaki yapıları keşfetmeleri ise çok sık karşılaşılan bir şey değil. Astronomlar dahi bahsi geçen gidişatı ‘Neptün çölü‘ olarak adlandırıyor. Bu boyda bir gaz seyyarenin yıldızına bu kadar yakın olması ise gidişatı daha da eksantrik hale getiriyor. 

Analistlerden Dr. Matias Diaz, Neptün ebadında seyyarelerin Güneş eşi yıldızlar çevresinde görülebildiğini ancak bir yıldızın bu kadar yakınındaki bir versiyonunu hiç görmediklerini belirtti. Astronomlar bu vaziyetin nedeni olarak, seyyare atmosferinin kaybolup daha ufak ancak daha yoğun seyyarelere yönelmesi olduğunu düşünüyor. 

TOI-132b ’nin keşfedilmesiyle beraber astronomlar Neptün çölünde sanki bir vaha bulmuş oldu. Seyyarein çevresinde döndüğü yıldız ise G-tipi cüce bir yıldız ve 6 milyar yaşında. Bu gök cismi Güneş ’deri azıcık daha ufak ve hafif. 

Sıcak Neptün TOI-132b ’nin yapısını araştıran tahlilciler, böylece bu cins seyyarelerin gizemini ortaya çıkarmayı kastetti. Yapılan tahliller, seyyarenin merkezinde kayalıklı bir çekirdek olduğunu ortaya koydu. Dünya ’dan 23 kat daha ağır olan bu seyyare, taşlı merkezi sayesinde atmosferini gözetmeyi muvaffak olmuş olabilir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.