Tiyatroculardan ‘yönetmelik değişikliği’ protestosu

Megakent Belediyesi önünde toplanan bir grup tiyatro oyuncusu ve tiyatrosever, tertip ettikleri basın söylemesiyle mevcut idarenin uygulamalarına tenkit etti. Tiyatrocular ismine söyleme yapan oyuncu Sinem Korola, 36 senelik AŞT’nin tarihinde ilk kere perdelerini açamadığını korundu. Yerel tercihlerden sonra başlayan ve mobbing duyguları sezdiren bir süreç yaşandığını ileri süren Korola, “Reyin ve turne olurlarımızın çoğu yalanlandı. 5 yıldır makine gibi işleyen kumpas nedensiz ve afaki yere yapımdan ve işleyişten yoksun vazgeçildi. Bu sürecin devamında genel sanat rejisörü ve şube müdürü kanunsuz ve hukuksuz bir biçimde vazifeden alındı. Hemen akabinde 48 sanat çalışanı yeniden değişik gerekçeler sunularak işten çıkartıldı ve 24 oyunumuz oynanamaz hale getirtilip çöpe atıldı. Parasal nedenler gösterilerek tiyatronun faaliyetlerine ket vurulmuşken bu oyunlar için tüketilen takribî 2.4 milyon liranın çöpe atılması yadsınamaz bir paradokstur diye konuştu.
İdaremelik farklılığına tepki
Sinem Korola, tiyatro idaremeliğinde kent tiyatrosunun müdürünün tarifi yapılmasına karşın idaremelik maddesine ters bir biçimde sanat yönetçiliği mevzusunda eğitimi veya deneyimi, kültür sanat alanında yeterliliği olmayan bir sıhhat teknikerinin tiyatro şube müdürü olarak ceddildiğini ileri sürdü. Tiyatro idaremeliğinin değiştirilmek istendiğini belirten Korola, “Bu idaremelik sanat çalışanlarına seçme ve seçilme hakkı, kendilerini idareyebilecekleri demokratik bir sistem sağlıyor. Kent tiyatrosuna genel sanat rejisörü olabilmek için aday olduğu günden geriye dönük 5 sene sürekli çalışmış olmak gerekiyor. Tamamen demokratik bir tercihle sanat rejisörü ve idare heyeti tiyatro işçilerinin reyleriyle seçiliyor. Bu maddenin emeli tiyatronun işleyişini öğrenen takımı tanıyan takımla beraber bir arada çalışma pratiğine erişmiş ve en ehemmiyetlisi tiyatroyu politik rövanşlardan ve günlük politikanın oyuncağı olmaktan gözeten bir maddedir. Öyle sanıldığı ve anlatıldığı gibi diktatör rejimi değil, aksine üretenin idaremesini sağlayan bir maddedir. Başka Bir Deyişle liyakat kavrayışına uygundur. Bu idaremelik 2015 senesinde şu anki belediye başkanının da olduğu mecliste rey birliğiyle kabul edilmiş bir idaremelik bugün neden değiştirilmek istenmektedir diye konuştu
Seyirciler de söyleme yaptı
Tiyatro seyircileri ismine konuşan Gökben Horozoğlu ise 2015 senesinde hazırlanan AŞT idaremeliğinin meclis tarafından onaylandığını dile getirdi. Sanatçıların işten çıkarılmasını değil şereflendirilmesini isteyen Horozoğlu, “Lütfen bizler için çok bedelli olan tiyatromuzu rahat vazgeçin. Herkes bildiği işi yapsın dedi.
Üstesinden gelirizHonor V30 satışa çıkıyorÇağlar’a rekor öneri!