Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

EPDK, Koronavirüs Nedeniyle Elektrik ve Doğalgaz Faturalarında Yeni Bir Sisteme Geçiyor

EPDK, Koronavirüs Nedeniyle Elektrik ve Doğalgaz Faturalarında Yeni Bir Sisteme Geçiyor
07.04.2020
491
A+
A-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir karar almaya hazırlanıyor. Milyonlarca insanın evlerine kapanmasına neden olan koronavirüs, pek çok sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de bazı sıkıntılara yol açıyor. Habertürk ’ün haberine göre, şehir içi dağıtım şirketlerinin sayaç okuma için çalışan personellerini korumak için alması beklenen bu karar kapsamında, elektrik ve doğalgaz personeli ev ev gezip sayaç okumayacak. Bunun yerine ödenecek fatura döneminin son 2 senede ödenen faturasının ortalaması alınacak.

Eğer belirli ay içerisinde son 2 senelik tüketim yoksa emsal tüketimler dikkate alınarak fatura çıkarılacak. Emsal tüketim ise evin metrekaresine göre aynı metrekareye sahip diğer evlerin faturası hesaplanarak çıkartılacak. Sektör kaynakları, yeni düzenleme için şu ifadeleri kullandı: “Diyelim ki bir abonenin nisan ayı gaz ve elektrik tüketimi nasıl hesaplanacak? Geçmiş, 2 yıllık dönemdeki nisan tüketimlerine bakılacak. Bu veriler çerçevesinde fatura çıkartılacak. Abone de yeni sistemle ilgili olarak bilgilendirilecek. Bu kapsamda düzenlenecek faturalar, elektronik sistem üzerinden aboneye ulaştırılacak.”

Salgın Sonrası Ödemeler Düzenlenecek

Koronavirüs tehdidi ortadan kalkınca ve enerji şirketleri yeniden sayaç kontrolü yapmaya başlayınca faturanın gerçek değerleri hesaplanacak. Hesaplanan değer, süreçte alınan ücretten fazlaysa sonraki fatura döneminde daha fazla para alınacak. Eğer tam tersi bir durum varsa iade işlemi olacak.

Yeni Sistem Ne Zaman Başlayacak?

Yeni sistemin çalışmaya en hızlı şekilde başlamasını bekleyen sektör kaynakları, EPDK ’nın bu konuda bir karar alması gerektiğini, sonrasında yeni uygulamanın hızla hayata geçirileceğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.