Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Saldırı Altındaki Ukrayna, Rusya’ya ‘Soykırım’ Davası Açtı: Peki Birleşmiş Milletlere Göre Soykırım Nedir?

Saldırı Altındaki Ukrayna, Rusya’ya ‘Soykırım’ Davası Açtı: Peki Birleşmiş Milletlere Göre Soykırım Nedir?
28.02.2022
357
A+
A-

Gündemin bir numaralı konusu olan Rusya-Ukrayna savaşında önemli bir gelişme yaşandı. Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna’nın Rusya’ya dava açtığını duyurdu. Yapılan açıklamalara göre Ukrayna, Rusya’yı Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçluyor. En basit anlatımıyla Ukrayna, Rusya’nın soykırım yapmaya çalıştığını iddia ediyor.

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), şu an için davanın duyurusunu yapmakla yetindi. Ancak savaş durumu göz önünde bulundurulduğunda, ICJ’nin bir an önce duruşma gününü belirleyeceği düşünülüyor. Ukrayna, yapılacak incelemeler sonucunda Rusya’ya yönelik tedbir kararı alınmasını istiyor. Peki Soykırım Sözleşmesi tam olarak ne anlama geliyor?

Sözleşme, Rusya’nın da içinde olduğu Birleşmiş Milletler’e ait

Rusya Ukrayna Savaşı

*Rusya-Ukrayna savaşında hafızalara kazınan görüntülerden. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, askerlerle birlikte cephede…

Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik suçlamalarında yer alan Soykırım Sözleşmesi, 1948 yılında Rusya’nın da aralarında olduğu Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi. Tam adı “Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi” olan anlaşma, adından da anlaşılabileceği üzere soykırımları engellemeyi ve sorumluları cezalandırmayı amaçlıyor. 

Soykırım Sözleşmesi, “soykırım” ibaresini şu şekilde açıklıyor:

Ulusal, etnik, ırksal ya da dinsel bir öbeğin tümünü ya da bir bölümünü yok etme niyetiyle;

Öbek üyelerinin öldürülmesi; Öbek üyelerine fiziki ya da ruhsal açıdan zarar verilmesi; Öbeğin, fiziki varlığını tümüyle ya da kısmen sona erdirecek yaşam koşullarıyla yüz yüze bırakılması; Öbek içi çoğalmanın engellenmesi; Öbek bünyesindeki çocukların başka bir öbeğe aktarılması

eylemlerinden herhangi birinin işlenmesi.

Birleşmiş Milletler’in 1948 tarihli sözleşmesinde soykırımla ilgili cezalandırılması gereken durumlarsa şöyle açıklanıyor:

Aşağıdaki eylemler cezalandırılır:

Soykırımda bulunmak; Soykırımda bulunulması için işbirliği yapmak; Soykırımda bulunulmasını doğrudan ve aleni surette kışkırtmak; Soykırımda bulunmaya teşebbüs etmek; Soykırıma iştirak etmek.

Uluslararası Adalet Divanı’nın (ICJ) Rusya-Ukrayna savaşı için nasıl bir karar alacağını hep birlikte göreceğiz…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.